Szkodliwe chemikalia w przetworzonej żywności...
W raporcie Consumer Reports udokumentowano powszechne występowanie szkodliwych chemikaliów w pakowanej i przetworzonej żywności. Analiza 85 różnych produktów spożywczych pod kątem bisfenoli i ftalanów wykazała obecność BPA i ftalanów w większości produktów, przy zróżnicowanych stężeniach. Autorzy raportu zaznaczają trudności w określeniu "bezpiecznych poziomów" i podkreślają potrzebę dalszych badań w tej kwestii.
Dnia 4 stycznia 2024 r. Consumer Reports (CR) opublikowało raport, w którym przeanalizowano obecność chemikaliów z tworzyw sztucznych w pakowanej żywności w Stanach Zjednoczonych. Badanie wykazało powszechne występowanie bisfenolu A (BPA, 80-05-7) i ftalanów w przetworzonej i pakowanej żywności, nawet w produktach oznaczonych jako ekologiczne. Obie substancje chemiczne zostały powiązane z różnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak problemy z reprodukcją, zagrożenia rozwojowe, a w przypadku BPA, nawet ryzyko wystąpienia nowotworu.
W ramach badania przetestowano 85 produktów spożywczych, obejmujących owoce, warzywa, konserwy i produkty mleczne, pakowane w puszki, torebki, folię i inne materiały. CR informuje, że w 79% zbadanych próbek wykryto bisfenole, chociaż ich poziomy były znacznie niższe niż w poprzednim badaniu przeprowadzonym w 2009 roku. Wszystkie produkty spożywcze, z wyjątkiem jednego, zawierały ftalany, których ilość była znacznie wyższa niż w przypadku bisfenoli, w zakresie od mniej niż 1000 ng na porcję do ponad 50 000 w jednej próbce. Autorzy podkreślają jednak trudność w określeniu "bezpiecznych limitów" dla poszczególnych produktów spożywczych, zaznaczając, że "nie ma poziomu, który naukowcy uznali by za bezpieczny" (FPF podaje FPF).
W kwietniu 2023 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował zaktualizowaną opinię naukową na temat BPA, obniżając tolerowane dzienne spożycie (TDI) o 20 000 w porównaniu z wcześniejszym poziomem ustalonym w 2015 r., wynoszącym TDI 0,2 ng/kg masy ciała na dzień (jak podaje FPF).
Według CR, te odkrycia budzą niepokój, zwłaszcza w świetle rosnącej liczby badań wskazujących na to, że niektóre z tych substancji chemicznych zakłócają funkcjonowanie układu hormonalnego (opisane w FPF i tutaj). Raport wzywa firmy chemiczne do "zwiększenia wysiłków poprzez tworzenie bezpieczniejszych i bardziej zrównoważonych materiałów".
Dodaj komentarz