Naukowcy zidentyfikowali ponad 3000 potencjalnie szkodliwych chemikaliów, które można znaleźć w opakowaniach żywności i innych materiałach związanych z żywnością, z których dwie trzecie nie miały wcześniej kontaktu z żywnością.
Międzynarodowa grupa naukowców przeanalizowała ponad 1200 badań naukowych, w których zmierzono chemikalia w opakowaniach żywności, sprzęcie do przetwarzania, sztućcach i pojemnikach na żywność wielokrotnego użytku. Raport został opublikowany 19 maja 2022 przez Food Packaging Forum - szwajcarską organizację non-profit. W dokumencie zwrócono uwagę na fakt, że niewiele wiadomo na temat wielu z 3240 chemikaliów zbadanych w tych badaniach lub ich wpływu na ludzi.
"Producenci albo celowo, albo nieumyślnie dodają te chemikalia do opakowań i innych produktów" - powiedział Pete Myers, współautor raportu, założyciel i główny naukowiec Environmental Health Sciences. Zauważył, że wiele z tych chemikaliów trafia do ludzkiego ciała, powiedział. „Jeśli nie wiemy, co to jest, nie znamy jego toksyczności” – powiedział Myers. „Mieszanka chemikaliów jest zbyt skomplikowana, abyśmy mogli bezpiecznie je regulować”.
Nowa analiza, opublikowana w czasopiśmie "Critical Reviews in Food Science and Nutrition", wynika z rosnących obaw związanych z narażeniem na potencjalnie toksyczne chemikalia w żywności i wodzie. Forum Opakowań Żywności stworzyło przeszukiwalną bazę danych zawierającą chemikalia znajdujące się w opakowaniach i innych produktach, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Chociaż wiele chemikaliów na liście to znane zagrożenia, takie jak ftalany i PFAS, inne nie zostały odpowiednio zbadane, a ich wpływ na zdrowie jest wciąż niezbadany.
Naukowcy byli zaskoczeni, gdy znaleźli substancje chemiczne w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, o których konsumenci nie mogli mieć żadnej wiedzy. Zaledwie jedna trzecia badanych substancji chemicznych pojawiła się we wcześniej opracowanej bazie danych zawierającej ponad 12 000 substancji chemicznych związanych z produkcją materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Wcześniejsze badania wykazały potencjalnie niebezpieczne „zawsze chemikalia” PFAS w opakowaniach żywności . Te chemikalia zostały powiązane z listą problemów zdrowotnych.
Prawie dwie trzecie badań przeanalizowanych w nowym raporcie dotyczyło chemikaliów w plastiku. "Producenci opakowań często dodają chemikalia, nie znając długoterminowych konsekwencji" - powiedziała Jessica Heiges, doktorantka na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley, która bada jednorazowe artykuły spożywcze, takie jak plastik i opakowania, i nie była zaangażowana w raport. Chemikalia „są przerażające, ponieważ nie wiemy, jaki jest ich wpływ”- dodała Heiges. „Najbardziej niepokojący jest ten koktajl chemikaliów, sposób ich wzajemnego oddziaływania. Niektóre z nich utrzymują się w środowisku i w naszych ciałach, gdy je konsumujemy”.
"Jest prawdopodobne, że wiele z tych nieznanych chemikaliów jest szkodliwych" - powiedział Alastair Iles, profesor nadzwyczajny na wydziale nauk o środowisku, polityki i zarządzania UC Berkeley, również nie zaangażowany w badania. „Raport podkreśla tylko naszą rażącą ignorancję, jeśli chodzi o chemikalia, na które ludzie są narażeni każdego dnia” – powiedział Iles. „Gdybyśmy nie wiedzieli, że w opakowaniach jest tak wiele chemikaliów, co to mówi o naszej wiedzy o zagrożeniach chemicznych?”
Dodaj komentarz