• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Jednorazowy plastik bywa szkodliwy

Newsy ze świata dotyczące zanieczyszczenia plastikiem naszej planety.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Ponad 3000 szkodliwych substancji w opakowaniach!...

Naukowcy zidentyfikowali ponad 3000 potencjalnie szkodliwych chemikaliów, które można znaleźć w opakowaniach żywności i innych materiałach związanych z żywnością, z których dwie trzecie nie miały wcześniej kontaktu z żywnością.

 

szkodliwy plastik

Międzynarodowa grupa naukowców przeanalizowała ponad 1200 badań naukowych, w których zmierzono chemikalia w opakowaniach żywności, sprzęcie do przetwarzania, sztućcach i pojemnikach na żywność wielokrotnego użytku. Raport został opublikowany 19 maja 2022 przez Food Packaging Forum - szwajcarską organizację non-profit. W dokumencie zwrócono uwagę na fakt, że niewiele wiadomo na temat wielu z 3240 chemikaliów zbadanych w tych badaniach lub ich wpływu na ludzi.

"Producenci albo celowo, albo nieumyślnie dodają te chemikalia do opakowań i innych produktów" - powiedział Pete Myers, współautor raportu, założyciel i główny naukowiec Environmental Health Sciences. Zauważył, że wiele z tych chemikaliów trafia do ludzkiego ciała, powiedział. „Jeśli nie wiemy, co to jest, nie znamy jego toksyczności” – powiedział Myers. „Mieszanka chemikaliów jest zbyt skomplikowana, abyśmy mogli bezpiecznie je regulować”.
 
plastikowe opakowania

Nowa analiza, opublikowana w czasopiśmie "Critical Reviews in Food Science and Nutrition", wynika z rosnących obaw związanych z narażeniem na potencjalnie toksyczne chemikalia w żywności i wodzie. Forum Opakowań Żywności stworzyło przeszukiwalną bazę danych zawierającą chemikalia znajdujące się w opakowaniach i innych produktach, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Chociaż wiele chemikaliów na liście to znane zagrożenia, takie jak ftalany i PFAS, inne nie zostały odpowiednio zbadane, a ich wpływ na zdrowie jest wciąż niezbadany.

Naukowcy byli zaskoczeni, gdy znaleźli substancje chemiczne w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, o których konsumenci nie mogli mieć żadnej wiedzy. Zaledwie jedna trzecia badanych substancji chemicznych pojawiła się we wcześniej opracowanej bazie danych zawierającej ponad 12 000 substancji chemicznych związanych z produkcją materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Wcześniejsze badania wykazały potencjalnie niebezpieczne „zawsze chemikalia” PFAS w opakowaniach żywności . Te chemikalia zostały powiązane z listą problemów zdrowotnych.
Prawie dwie trzecie badań przeanalizowanych w nowym raporcie dotyczyło chemikaliów w plastiku. "Producenci opakowań często dodają chemikalia, nie znając długoterminowych konsekwencji" - powiedziała Jessica Heiges, doktorantka na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley, która bada jednorazowe artykuły spożywcze, takie jak plastik i opakowania, i nie była zaangażowana w raport. Chemikalia „są przerażające, ponieważ nie wiemy, jaki jest ich wpływ”- dodała Heiges. „Najbardziej niepokojący jest ten koktajl chemikaliów, sposób ich wzajemnego oddziaływania. Niektóre z nich utrzymują się w środowisku i w naszych ciałach, gdy je konsumujemy”.
 
plastik jednorazowego użytku
"Jest prawdopodobne, że wiele z tych nieznanych chemikaliów jest szkodliwych" - powiedział Alastair Iles, profesor nadzwyczajny na wydziale nauk o środowisku, polityki i zarządzania UC Berkeley, również nie zaangażowany w badania. „Raport podkreśla tylko naszą rażącą ignorancję, jeśli chodzi o chemikalia, na które ludzie są narażeni każdego dnia” – powiedział Iles. „Gdybyśmy nie wiedzieli, że w opakowaniach jest tak wiele chemikaliów, co to mówi o naszej wiedzy o zagrożeniach chemicznych?”
03 lutego 2023   Dodaj komentarz
zakaz produkcji plastiku   trujący plastik   plastik jednorazowego użytku   plastikowe zagrożenie  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Konradpistol | Blogi