Plastikowe opakowania do żywności mogą...
Według nowych badań plastikowe opakowania i pojemniki na żywność mogą zawierać setki substancji chemicznych powodujących raka, bezpłodność i mutacje genów. Tak właśnie bywa, gdy opakowania nie posiadają certyfikatów na kontakt z żywnością. Dziurawe prawo na to zezwala. Opakowania zawierały 388 indywidualnych „substancji budzących obawy”, w tym 352 znane jako rakotwórcze, mutagenne i toksyczne dla reprodukcji, które są nazywane CMR. Kolejne 22 to substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną lub hormonalną (EDC), a 32 zagrażają zdrowiu poprzez trwałość i „bioakumulację”.
Zidentyfikowane niebezpieczne chemikalia są wykorzystywane nie tylko jako główny składnik lub monomer do produkcji opakowań z tworzyw sztucznych, ale są również wykorzystywane do szeregu funkcji, od biocydów zapobiegających powstawaniu pleśni, środków zmniejszających palność w celu zwiększenia odporności ogniowej i plastyfikatorów w celu zwiększenia elastyczności, barwników i kleje. "Co nas nie zabije, to nas wzmocni".
Ale chyba lepiej poczekajmy z tym zabijaniem nas. Kupujmy produkty nowoczesne, które są dla nas bezpieczne, jak o dla środowiska. Przykładem są zatyczki do puszek – innowacyjne, ważnymi badaniami i poddawalne recyklingowi.
Dodaj komentarz