Mikroplastiki są wszędzie - jak je ograniczyć?...
Niewidzialna inwazja z lądu, powietrza i morza: Mikroskopijne fragmenty plastiku znajdują się w naszej żywności, wdychanym powietrzu oraz wodzie, którą pijemy – zarówno butelkowanej, jak i tej z kranu.
Przez ponad trzydzieści lat profesor Tracey Woodruff, ekspertka w dziedzinie położnictwa, ginekologii i nauk o rozrodczości na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco, badała wpływ toksycznych substancji chemicznych obecnych w naszym otoczeniu na zdrowie, w tym substancji zawartych w mikroplastikach. Mikroplastiki, które czasami są nawet mniejsze niż ludzki włos, stanowią niepozorne produkty uboczne codziennych przedmiotów użytku, takich jak opakowania, opony samochodowe czy syntetyczne tkaniny, które ulegają degradacji, a nawet niektóre środki do oczyszczania skóry.
Woodruff i jej zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadzili przegląd prawie 2000 badań naukowych dotyczących zagrożeń zdrowotnych związanych z mikrocząstkami plastiku w 2022 roku, na prośbę kalifornijskich ustawodawców, którzy szukali wskazówek dotyczących przyszłej polityki. Dowody zgromadzone z badań na zwierzętach skłoniły ich do ostrzeżenia, że spożywanie mikrocząstek plastiku może prowadzić do obniżenia płodności oraz zwiększyć ryzyko wystąpienia raka, zwłaszcza w przewodzie pokarmowym.
Oto jak badania Woodruff zmieniły sposób, w jaki myślimy o naszych codziennych nawykach żywieniowych oraz o środkach czyszczących, jakie przechowujemy pod zlewem – oraz jak wiedza, którą zdobyła, może pomóc również tobie.
Z czego powstaje mikroplastik?
To zależy od jego źródła. Mikroplastiki zazwyczaj powstają w wyniku rozkładu tworzyw sztucznych i mogą być wytwarzane z substancji chemicznych, które są znane ludziom, takich jak BPA (bisfenol A), popularny w butelkach dla niemowląt przed bojkotem konsumenckim, lub "wieczne chemikalia" jak ftalany, używane w kosmetykach, lub PFAS, substancje perfluoroalkilowe i polifluoroalkilowe, stosowane w naczyniach kuchennych i niciach dentystycznych. Mikroplastiki mogą jednak zawierać także substancje chemiczne, o których wiemy niewiele, ponieważ rząd nie wymaga kompleksowych testów bezpieczeństwa dla chemikaliów używanych w tworzywach sztucznych i innych materiałach.
Dlaczego mikroplastik jest szkodliwy dla naszego zdrowia?
Substancje chemiczne, takie jak BPA, ftalany i PFAS, mogą imitować ludzkie hormony, które kontrolują procesy takie jak reprodukcja, wzrost i metabolizm. Badania wykazały, że ekspozycja na te substancje zwiększa ryzyko wielu schorzeń, od niepłodności po nieprawidłowy rozwój płodu i raka.
Jak staram się unikać mikroplastiku i innych toksyn w żywności dla mojej rodziny?
Nie podgrzewam plastiku w kuchence mikrofalowej. Wcześniej używałam plastikowych butelek dla moich dzieci do podgrzewania mleka w kuchence mikrofalowej, ponieważ - podobnie jak wielu innych - założyłam, że wszystko, co kupuję w sklepie, jest bezpieczne do użytku. Jednak moje badania nauczyły mnie, że jest to ryzykowne. Podgrzewanie plastiku powoduje uwalnianie szkodliwych substancji chemicznych, takich jak BPA. Teraz zawsze używam ceramiki lub szkła w kuchence mikrofalowej - to proste. To pokazuje, że jako konsumenci nie powinniśmy ponosić odpowiedzialności za sprawdzanie, czy produkty są toksyczne.
Staram się używać szklanej butelki do picia wody, aby uniknąć zakupu plastikowych butelek na wodę. Stalowe butelki na wodę są także dobrym wyborem.
W miarę możliwości staram się kupować żywność ekologiczną, aby zminimalizować ekspozycję na pestycydy. Mamy szczęście, że mieszkamy w Bay Area, gdzie możemy korzystać z targowisk, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma taką możliwość. To pokazuje, że musimy znaleźć sposoby, aby zapewnić każdemu dostęp do zdrowej żywności.
Staram się ograniczać spożycie czerwonego mięsa, ponieważ wiele substancji chemicznych może się w nim gromadzić. Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa to także korzystne działanie dla klimatu, ponieważ dieta oparta głównie na roślinach ma mniejszy wpływ na emisję dwutlenku węgla. Dodatkowo, może to pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.
W domu staramy się spożywać więcej produktów roślinnych i ograniczać spożycie mięsa, ponieważ wiele toksycznych substancji chemicznych gromadzi się w organizmach zwierząt znajdujących się wyżej w łańcuchu pokarmowym.
Czy wyrzuciłem wszystkie plastikowe pojemniki na żywność? Nie. Nadal mamy mieszankę plastikowych i szklanych pojemników, ale staramy się przechowywać żywność w szkle, jeśli to możliwe. Rozmawiałem z ludźmi, którzy pozbyli się wszystkich patelni z powłoką nieprzywierającą w ciągu jednego dnia, ale dla większości z nas jest to proces stopniowej wymiany. Oczywiście, jeśli masz małe dzieci, trudno jest całkowicie zrezygnować z plastiku, ponieważ często służy on do zapewnienia bezpieczeństwa.
Jakie są bezpieczne wskazówki dotyczące sprzątania?
W naszym domu do czyszczenia używamy sody oczyszczonej z wodą lub octu z wodą - są one równie skuteczne jak produkty dostępne na rynku. Dobrym przepisem jest mieszanka jednej części octu na jedną część wody - pamiętaj tylko, aby nie łączyć tego z chemicznymi środkami czyszczącymi, takimi jak wybielacze, które mogą tworzyć niebezpieczny gazowy chlor.
Jeśli wolisz kupować gotowe środki czyszczące, możesz poszukać produktów zatwierdzonych przez Agencję Ochrony Środowiska w ramach programu Safer Choice.
Dodatkowo, dbamy o to, aby nasz odkurzacz wyposażony był w filtr HEPA, który skutecznie usuwa kurz.
Jak Twoja praca wpłynęła na Twoje zaangażowanie społeczne?
Przekonałem się, że istotne jest wywieranie presji na rząd w kwestiach związanych z ekspozycją na toksyny, ponieważ w wielu przypadkach jedynie rząd może regulować substancje chemiczne dostające się do naszej wody, żywności i produktów codziennego użytku. Powinniśmy mieć pewność, że produkty, które kupujemy, są bezpieczne dla nas i naszych rodzin. Odpowiedzialność za to nie powinna spoczywać wyłącznie na konsumentach.
Dodaj komentarz